Tips til skarpere billeder

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Få stabiliseret

En let måde at få skarpere billeder er at fjerne det menneskelige element fra kameraet.
Hvad jeg mener er du skal minimere kamerarystelser.
Kamerarystelser kan hurtigt dræbe skarphed, selv med den bedste billede stabilisering / vibrationsreduktion systemer.
Det er her så mange fotografer sværger til gode stativer.
Men hvad gør du, hvis du ikke kan lide at skulle slæbe et stativ med dig overalt?

Jeg er en af dem som ikke altid slæber mit stativ med – faktisk ret sjældent.
Jeg har ikke noget imod at bruge et stativ, det er bare ikke min foretrukne metode til at tage billeder.
Jeg bruger mine omgivelser som mit stativ.

Brug omgivelserne som stativ

Find en flad klippe, brug et bord, eller endda hvil kameraet på et rækværk.
Hvad du ønsker, er at få et så stabilt kamera som du overhovedet kan, og samtidig holde dig selv og gear sikkert.  Jeg vil ikke anbefale du hviler dit kamera på en et rækværk – ikke uden at du har det sikkert f.eks. med en kamerarem om halsen eller bundet til rækværket.

Fjernbetjening

En anden måde at fjerne dig selv er at bruge en fjernbetjening.
Hvis dit kamera ikke har en fjernbetjening, kan du bruge selvudløseren.
Indstil dit kamera korrekt, og benyt derefter selvudløseren uden nogensinde at skulle holde kameraet.

ISO

Medmindre du går til grungy og beskidte skud, kan ISO ødelægge din skarphed.
For at mindske billedestøjen, skal du bruge den laveste ISO-indstilling, du kan, samtidig med at holde dit billede i tankerne. Må huske på, at med en lav ISO under svagt lys vil betyde, at du er nødt til at bruge  længere lukkertid. Overvej at bruge et stativ, eller placer kameraet på noget for at holde holde eventuelle vibrationer til et minimum. Du kan jo også overveje at bruge flash for at tilføje mere lys.

Mange kameraer kommer med nogle fantastiske støjreduktion systemer. Men selv hvis du kan få et billede på en ISO 1600, hvorfor så risikere støj overhovedet. Brug den laveste ISO du kan håndtere og bare fjerne én faktor fra skarphedens ligning. En rigtig god ide er at teste hvor voldsom støj dit kamera giver på høje ISO indstillinger, så er du forberedt og ved hvor grænsen for netop dit kamera er.

Hold dit udstyr rent

Svært at tro, at renlighed vil påvirke skarphed? Smuds på objektiver, filtre med snavs og støv i kameraet alle påvirke dine skud. Intet kan være mere skadelig for skarphed end en plamage ned foran dit objektiv. At holde dit udstyr rent også forlænger dets levetid ved ikke at have kameraet arbejder så hårdt at kæmpe sig igennem alle de støv og snavs, der er tilstopning det op. Afhængig af din skydning betingelser, kan overveje at tage dit kamera og objektiv til professionel rengøring hvert år.

Disse er blot nogle grundlæggende tips til at få dig rullende. Hold dit udstyr rent, fjerne bevægelsen fra dit kamera, og indstil ISO, før du begynder at optage. Den vigtigste del af alt dette er at øve og lege med indstillingerne så du bliver fortrolig med hvad der virker.

 

Share