Bedre billeder – vinter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Rigtigt mange inklusive mig selv tager flest billeder i godt vejr, f.eks. forår og sommer. Men kameraet behøver du jo ikke pakke væk blot fordi det er vintersæsonen, du kan sagtens tage mange gode billeder om vinteren. Måske har du allerede forsøgt dig, og synes ikke helt at resultatet er som forventet…

Bedre vinterbilleder – hvordan

For at sikre at du tager gode vinterbilleder, skal du tænke en del over eksponeringstiden. Det kan lyde svært med det er det ikke når man lige lære det.

Kameraets lysmåler har en tendens til at underbelyse billeder taget om vinteren. Årsagen til dette er bl.a. at sne reflekterer lyset og derved bliver kameraets lysmåler snydt til at bruge en kortere eksponeringstid. Dette vil så resultere i at sneen kommer til at fremstå som grå. For at sikre at dette ikke sker, skal du tvinge kameraet til at overbelyse billedet lidt, altså en længere eksponeringstid. En anden måde at korrigere for den “forkerte” lysmåling er at benytte eksponeringskompensation også kaldet EV.

Eksponering

Som nævnt vil kraftigt reflekterende lys fra f.eks. sne snyde din lysmåler. Sæt derfor eksponeringskompensationen (EV – Exposure Value) på omkring +0,5 til +1,5 – dette gør dit billede lysere.
Men igen ingen regel uden undtagelser, f.eks. kan du sagtens komme ud for at skulle kompensere med – 1, altså gøre dit billede mørkere. Eksempelvis vil du hvis der er store mørkeflader i dit motiv have behov for at undereksponere med f.eks – 1, dette kan du også opleve når du tager vinterbilleder. I modlys vil du også have behov for at anvende en lavere værdi som f.eks. + 0,5.

De fleste dSLR (Digitale spejlrefleks) kan indstilles så man kan tage tre billeder efter hinanden (eksponerings bracketing) f.eks. -1 , o(neutralt), +1. Herefter kan du jo så vurdere hvad der passer bedst eller alternativt sætte billedet sammen til et nyt billede i din billedebehandling – det bliver jo så til det man kalder et HDR. High dynamic range imaging (forkortet HDR) er en fototeknik, hvor flere eksponeringer vha. bracketing blændes til ét foto. Formålet er at gengive de mange nuancer, som kun øjet formår at udskille.
Optager du i Raw vil du selv kunne foretage eksponeringskompensationen som du vil bagefter…

Hvidbalancen

Rigtigt mange som tager fotos forlader sig på den automatiske hvidbalance, i sne kan du igen risikere at automatik igen bliv snyd. Så her bør du overveje at justere farvetemperaturen til ca. 5.500 Kelvin.
Du kan også overveje at benytte “overskyet” for at få lidt mørkere og dybere farver i dine billeder. Og igen hvis du har optaget i Raw så kan du justere hvidbalancen i din billedebehandling.

Panorering

Hvis du vil have fart og bevægelse i dine billeder af f.eks. en skiløber eller ungerne i sneen der suser ned. Så vælg en lukketid på omkring 1/200 sekund og panorer mens du skyder løs.
Panorer er i virkeligheden at du følger motivet med dit kamera..

Polfilter

Overvej at benytte en polarisationsfilter. Så får du meget klarer farver i vinterlandskabet, skitøjet, den blå himmel, de frosne søer osv.

IMG_1109

Camera Canon EOS 5D Mark II
Exposure 0.004 sec (1/250)
Aperture f/4.5
Focal Length 43 mm
ISO Speed 100
Exposure Bias -1 EV

IMG_1063

Camera Canon EOS 5D Mark II
Exposure 0.022 sec (1/45)
Aperture f/4.5
Focal Length 45 mm ISO
Speed 400
Exposure Bias +1/2 EV

IMG_1139

Camera Canon EOS 5D Mark II
Exposure 0.017 sec (1/60)
Aperture f/8.0
Focal Length 46 mm
ISO Speed 200
Exposure Bias -1 EV

Share