ND filter – hvad er det og hvad kan det bruges til

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Et ND filter, eller et Neutral Density filter som det korrekt hedder er et stykke glas, der som betegnelsen siger er neutralt tonet, så det stopper en bestemt mængde lys uden at ændre farverne.
Der findes også graduerede ND filtre, hvor den øverste del af filtret langsomt bliver mørkere og mørkere.

Da der er forskellige styrker ND filtre bruges der tal til at angive hvor meget lys det pågældende ND filter stopper. 

Eksempelvis ND8 andre angiver filtrets tæthedsværdi (f.eks. 0,9). F.eks. lader et ND8/0.9 filter kun 12.5% lys passere igennem. Det svarer til tre hele blændetrin (f-stop) mindre lys igennem dit objektiv.

Tabel til forklaring på hvad forskellige ND værdier betyder for blænden:  

ND værdi Optisk tæthed Blændereduktion
 (f-stop)
% lys der passer
2 0,3 1 50
4 0,6 2 25
8 0,9 3 12,5
64 1,8 6 1,5625
1.000 3,0 10 < 0,1
10.000 4,0 13  
1.000.000 6,0 20  

Hvad kan du bruge et ND-filter til?

Der kan være flere årsager til hvorfor du ønsker at mindske lyset:
•  En lang lukketid
– Hvis du vil bruge en lang lukketid til f.eks. at give en god effekt på havet eller et vandfald kan det
ofte være umuligt at opnå i dagslys. Selv med kameraet på ISO100 og f.eks f/22 kan det være svært at nå meget mere end 1 sekunds lukketid i dagslys.

• En større blændeåbning (mindre f‐værdi)
– Hvis du f.eks. vil tage et portræt billede i dagslys og ønsker at have pænt sløret baggrund, så kan det nogle gange være svært at få lukketiden hurtig nok til at bruge f.eks. blænde f/2. Specielt ved
brug af flash kan det være problematisk fordi du så ikke kan bruge hurtigere lukketid end typisk 1/200s.

• Ønsker mørkere himmel
Ved brug af et gradueret ND filter kan du gøre himlen mørkere uden at jorden/landskabet påvirkes. Derved kan man ofte bevare flere detaljer i himlen selvom jorden er korrekt eksponeret.

Ofte vil man have behov for at købe flere ND-filtre som man så enten kan skrue af eller på eller måske skrue sammen så du åbner den ønskede effekt.
Der findes dog enkelte producenter som giver mulighed for at du kan skifte imellem ND værdierne ved at skrue på filteret som du måske kender fra et polarisationsfilter. Ligth Craft Workshop har to modeller af deres ND filtre som kan skrues/justeres efter behov – kan bl.a. købes via England eller en svensk hjemmeside: kaffebrus.com.

Du kan opnå nogle af de samme effekter med et polarisationsfilter – altså at blænde ned – , om end et polarisationsfilter ikke har dette som primær opgave. Idet et polarisationsfilter primært skal: minimere refleksion og/eller mætte farve.

Tip: Hvis du har en iPhone eller Android telefon kan du evt. hente en app. som kan hjælpe dig med at se hvilke ND filtre som giver den ønskede lukketid/effekt. Søg efter ND calculator i App.store eller Android Market.
Share