Fokus – tips og tricks til bedre autofokus fokusering med dit kamera

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Noget af det vigtigste når du tager billeder er at tage skarpe billeder, og her er brugen af autofokus en stor hjælp. Men for alt i verden tag magten over automatikken og benyt “single point autofokus” – altså sæt kameraet fokusering til det midterste punkt og bevæg dig videre her fra.
Hvis du blot benytter dig af automatisk fokusering, altså der hvor kameraet gætter hvor der skal være fokus så skal du ofte være meget heldig for at kamera lige gætter præcis hvor du også synes der skal være fokus. I sær på blænde 1.4 eller 2.8 skal der ikke mange centimeter til for at billedet bliver uskarpet ved en lille smule forkert fokusering.
Bare det faktum at hvis du fx. til et portræt benytter blænde 1.4 fokusere på et øje og så komponere billedet uden evt. at ændre placering af AF punkt, ja så kan du risikere at øjet ikke bliver så skarpt som forventet. Typisk vil du på kameraet kunne se at det “røde AF punkt” bare ikke bliver vist på øjet, men måske længere nede på krop eller ansigt.

Hvordan du lige vælge single AF point (enkelt AF punkt) er lidt forskelligt fra kamera til kamera – så snup manualen.

Hvordan skifte du autofokus punkt – Canon 5D MKII (metode 1)

Der er forskellig metoder til at skifte AF punkt, her er vist på et Canon 5D MKII:
Her er den simple metode som nok de fleste benytter tryk på knap (step 1) hermed aktiveres hele dit AF grid, så kan du benytte  joystick (step 2) drej det i den retning du ønsker at fokuspunkt skal være. Her efter tryk  AF- ON og nu vil du se det AF fokus punkt som du vælger er rødt.

Hvordan skifte du autofokus punkt – Canon 5D MKII (metode 2)

Den anden metode du kan benytte kræver at du lige går ind i såkaldte “custom functions”, her skal du justere lidt hvordan du fremover vil vælge/ændre AF punkt.
Når du har sat det op vil du kunne vælge AF punkt ved at benytte joystik eller hjulet bagpå uden at skulle benytte andre knapper på kameraet, hvis du ønsker at gå tilbage til det automatiske vælg, så vælger du bare “focusgrid” knappen som vist i metode 1  – smart ikke?

 

Opsætning af metode 2

Custom functions er lokaliseret i den næst sidste menu, vælg “C.Fn III:Autofocus/ Drive.” Husk at trykke på  “Set” knappen for på kontrolhjulet for at komme ind i næste menu.

Så er det blot at vælge om du foretrækker Joystik eller kontrolhjulet som det der skal benyttes når du ønsker at ændre AF fokuspunkt, Joystick er min favorit,  – og nu behøver du ikke at benytte en ekstra knap for at ændre fokuspunkt..

Share