EXIF – hvad er det og hvad kan det bruges til

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Hvad er EXIF ?

EXIF (Exchangeable Image File Format) metadata er stort set det standardformat, der anvendes til de fleste digitale fotos. Metadata er ikke oplysninger, som du kan ‘se’ på samme måde, som du kan se pixels i dit digitale foto. Du skal  benytte en EXIF viewer eller et billedbehandlingsprogram til  at se det.  EXIF data vil være en god inspiration til at se hvordan et billede er taget.

EXIF, som nævnt, er det standardformat for metadata i dine digitale fotos, en standard opfundet og gjort populær af Japan Electronics and Information Technologies Industries Association (JEITA).

Metadata betyder egentlig bare “data om data”, og det er det  dit digitalkamera arbejder med, når det udnytter de muligheder, der ligger i de såkaldte EXIF-data, som er en standardiseret måde at arbejde med “data om data”.

Alle digitale kameraer og  billedbehandlings programmer arbejder med EXIF. Dit digitale kamera husker de indstillinger, du har brugt til at tage billedet, som f.eks eksponering og brændvidde, og derefter gemmes disse  i EXIF-format  på dit hukommelseskort sammen med  din billedfil.
Billedbehandling programmer som Adobe Photoshop, Adobe Elements og andre programmer er designet til at arbejde med EXIF-metadata samt til korrekt at afspejle et billeds justeringer som de er optaget og/eller justeret i kameraet. Og endelig kan du også ud fra EXIF data se om et billede er redigeret, samt hvilket program der er benyttet til redigering af billedet.

EXIF-data er som udgangspunkt skrive beskyttet, men da der findes EXIF-readere og EXIF-programmer som kan benyttes til at redigere i EXIF data er der ingen garanti for at metadata er korrekt. Dog er det de færreste som ændrer i EXIF-data, så min holdning er at du som udgangspunkt kan stole på EXIF-data som du finder  på andre billeder på nettet som f.eks. Flickr.com og Picasa samt andre billedetjenester hvor både professionel og amatører viser deres billeder frem.

Hvordan ser jeg EXIF-data

For at læse EXIF-data har du have behov for en exif reader.

Hvis der er tale om JPEG eller TIFF-fotos, kan du blot højreklikke på billedfilen, vælge Egenskaber og Detaljer, hvorefter du præsenteres for et mindre udvalg af den samlede datamængde.
Er der er tale om et RAW-filer, kommer denne metode til kort. Så har da brug for en exif reader – dog skal lige siges at de programmer som kan redigere RAW-filer ofte også giver dig mulighed for at se EXIF-data.
Alternativt kan du overveje at hente en reel EXIF reader – søg blot via nettet efter EXIF-reader.

Få mening ud af EXIF Information

EXIF data dækker rigtigt mange informationer, men dem som du oftest kan få glæde af at se på er:

  • Dato og tid for fotografering samt eventuel redigering af billede.
  • Kamera fabrikat og type.
  • Software version for kamera.
  • Software for billedredigering.
  • Kompression og resolution/opløsning.
  • Optagetid (exposure).
  • Blænde (aperture).
  • Flash anvendelse.
  • Brændvidde (focal length)
  • Farvespecifikation (eks. sRGB)
  • Copyright (nogle kameraer kan tilføje copyright som du har defineret således at der automatisk stå disse data for hvert billede)

Selv har jeg ofte fået god viden af at se på et billede på f.eks. Flickr.com og så set i EXIF data. Ved at se i billedets EXIF data får jeg således en god fornemmelse af hvordan fotografen har indstillet kameraet – det kan give mig en god ide om hvordan jeg kan tage et billede af nogenlunde samme motiv under nogenlunde samme vilkår, altså lys m.m.

EXIF giver dig således mulighed for at se hvordan billedet egentlig var taget, samt hvornår og i nogle tilfælde også hvor. Der findes nemlig kameraer med indbygget GPS (Global Positioning System), disse GPS-data kan også lagres eller tilføjes som Exif-data eksempelvis med GeoSetter software.
En lille thumbnail af billedet til visning på kameraets LCD-skærm eller i billed-browser-programmer gemmes også i Exif. Desværre er der nogle  billedbehandlingsprogrammer og formater der ødelægger Exif-informationen, så det kan være svært at gennemskue om de er bibeholdt.

EXIF data er også rigtigt godt at se på når du har kvajet dig, så kan du få en idé om hvad der er som du  gjort galt og så  prøve at undgå det til en anden gang. F.eks. har du taget billedet på for høj ISO, for lav hastighed, kunne du med fordel have benyttet eksponerings kompensation osv.

Eksempel på uddrag af EXIF data

Camera             Canon EOS 5D Mark II
Exposure          6
Aperture           f/13.0
Focal Length   100 mm
ISO Speed        200
Exposure Bias -1/2 EV
Flash                 On, Fired

..

Orientation
Horizontal (normal)
Software     Aperture 3.1.1
Date and Time (Modified)   2011:01:16 12:00:20
Artist
Photographer: Tommi Hallum
Copyright         Copyright: Tommi Hallum
Exposure Program   Aperture-priority AE
Date and Time (Original)   2011:01:16 12:00:20
Date and Time (Digitized)  2011:01:16 12:00:20
Metering Mode  Multi-segment

Color Space       sRGB
..
Custom Rendered       Normal
Exposure Mode           Auto
White Balance             Manual
Scene Capture Type   Standard

EXIF data – bevares eller forsvinde

Som udgangspunkt forsvinder Exif-data ikke ved at gemme dine billeder som Photoshop-filer (.psd),  jpg eller tiff.
Gemmer du dine billeder med  funktionen “Save for Web” i Photoshop, ja så fjernes Exif-informationen.
Meget billedebehandling af dine billeder betyder også at EXIF forsvinder, hvis du f.eks sammensætter et billede af flere  optagelser (panorama), ja så giver det ikke mening  at gengive EXIF data.

Tip: Hvis du gerne vil vide meget mere om EXIF data kan du finde mere på exif.org
Share