Bedre billeder – city life og streetphoto

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Måske synes du som jeg om at gå en tur rundt i din egen by, eller en stor by. Bare det at se på menneskemylderet, bygninger, konturer eller farver, men hvad er det lige der gør dine bybilleder eller gadebilleder lige lidt bedre end det plejer?

Personligt synes jeg City life eller streetphoto er en udfordring, men også en ganske sjov udfordring som både kan gennemføres i din egen by eller når du er på ferie…

Drop det store udstyr

Når du tager billeder i byen, kan det måske virke fristende at tage den store fotorygsæk på for så har du jo alt hvad du skal bruge. Den store tele kunne måske være den lette og hurtige løsning, så kan du jo bare stå på afstand og tage billeder.
Min egen erfaring er drop alt det voldsomme gear og gå efter f.eks. en god vidvinkel eller en zoom som dækker vidvinkel og f.eks. op til måske 70-100 m.m. Jeg selv benytter ofte min 24-70 på full frame. Men hvis du ikke har full frame kan du jo overveje 17-40, 24-105mm eller en 24, 35 mm. – vidvinkel er afgørende her.

Fordelen ved ikke at have et kæmpe objektiv med er også at det ikke virker så påfaldende, og at du kan få meget mere med af bylivet ved at benytte vidvinkel. Og igen du kan jo bare gå tættere på motivet hvis det kræver det.

Hav kameraet klar

Et absolut must når du skal tage billeder i byen – så hav kameraet klar. Fjerndækslet, hav det tændt og indstillet f.eks. på Program P som giver dig hurtig mulighed for at tage et godt billede. Læg mærke til belysning og indstil evt. din hvidbalance og ISO til auto – glem ikke at tage i RAW så du evt. kan redde et billede som er eksponeret forkert.
Og en rigtig god ide hvis du ikke er helt fortroligt med dit kamera så tjek lige manualen og tag et par test billeder hjemmefra.

Gå tæt på

Gå tæt på dit motiv, personer, spændende detaljer i byrummet. Gå i dialog med de mennesker som du vil tage billeder af så de bliver en del af billedet og ikke bare et billede som du tager på afstand.

Spørg om lov

Ja, når du skal tage billeder af mennesker er det altid en god ide at spørge om lov inden. Vel er det tilladt at tage billeder på offentlige steder, men det er ikke sikkert at dem du tager billeder af synes det er specielt fedt.
Det kan godt være grænseoverskridende de første par gange at spørge om lov, men hvad er det værste som kan ske – netop at de måske siger nej… Der gælder lidt de samme regler hvis du gerne vil tage et fedt billede af folks fede bil, spørg pænt om lov – det fleste gange siger de ja.

Vis respekt

Det kan være fristende at tage billeder af fattige når du er ude at rejse for at skildre deres elendighed. Men gør det med respekt. Igen spørg om lov, og giv dem måske lidt for det – respekter landets kotymer og regler.
Hvis du er i tvivl og ikke har det godt med at tage billeder af fattige, ja så gør det jo ikke noget der kan jo sagtens være mange andre motiver som fortæller din historie.

City life og streetphoto – er ikke kun portrætter

Hvis du føler du er for generet til at tage billeder af personer i byen, så prøv at tage billeder af arkitekturen, skilte og evt. livet omkring arkitekturen og skilte. Det kan også være billeder af markedspladser omkring offentlig transport osv..
Men husk hvis du er lidt modig så bliver du ofte belønnet med nogle super muligheder for at tage fotos af hvordan den virkelige verden er..

Fortæl en historie

En god måde at komme igang med at lave streetphoto er f.eks. at du vil fortælle en historie, f.eks. veninder i byen, eller forårsstemning.
Glæde ved musik, ensomhed, på vej osv.

 

Just do it

Ja, så er det som så meget andet bare om at komme i gang hvad venter du på. Hvad er dine gode råd til city life og streetphoto?

 

 

IMG_2499

Metro ved Kgs. Nytorv – en Metrovagt spurgte hvad jeg tog billeder til, og da jeg fortalte det var privatbrug var der ingen problemer…

IMG_2197

Spurgte pænt de glade musikere om lov, og fik da også en lille snak med dem. Bemærk deres dejlig gamle bil til venstre.

IMG_0329_usa

Det gælder altid om at have kameraet skud klar når du går i byen.
– her i San Francisco på California Street, pludselig hoppede en fyr ud af sporvognen på sine Inliners.

Share