Modelfoto – forberedelse for fotografer

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Rigtig mange synes model fotografering er svært, det handler jo om mennesker og dermed skal du jo som fotograf jo gerne vise det bedste frem i personen. Og hvordan gør man lige det så både du som fotograf og din model bliver tilfreds? Nogle af disse spørgsmål støder jeg selv på i min fotografering, og jeg prøver her at komme med lidt af min viden.

Tryghed for alle parter

Inden jeg skyder billeder har jeg selv ofte en god lang dialog over mail eller facebook, her taler vi om typen af billeder modellens egen erfaring og udveksler inspirations billeder. I vores snak om billeder plejer jeg også at fortælle hvordan jeg arbejder med billeder fx. hvormange billeder model kan forvente, og at det naturligvis er ok at tage en ven eller veninde med. Min holdning er altid, at model og min sikkerhed og tryghed er afgørende for en god oplevelse, hvis ikke begge parter er trygge bliver der aldrig gode billeder!

 

Valg af objektiv, blænde, ISO, lukkertid

Jeg har gode erfaringer med at tage billeder med både 24-70, 100 m.m. og 70-200 på fullframe. Fordelen med 70-200 er jo selvfølgelig at du kan stå på pæn afstand til din models. Regler kan brydes, men husk at kun ved at bruge dit kamera og dine objektiver ved du hvad du vil bruge og virker bedst for dig. I studiet vil jeg typisk arbejde med blænde f 11. Tag nogle test skud og se hvad du synes bedst om til dit modelfoto. Jeg bruger oftest området lige omkring F4 og  F 8.0 på location og ISO 100-400, og lukkertid på ca dobbelte af brændvide hvis muligt.

Jeg vil ikke fortælle dig hvilke tekniker du kan eller skal benytte dig af, men blot fortælle at det er afgørende at du er fortrolig med dit kamera. Altså hav styr på: lukkertid, blænde, flash, ISO, lysmåling osv. Hvis du ikke tager billdeder så ofte eller du har holdt en pause med foto, så har jeg fx. haft stor glæde af at tvinge mig selv til at skyde billeder under vanskelige lysforhold i en periode inden jeg har kastet mig ud i nye modelaftaler.

Lys

Jeg elsker selv at bruge det  naturlige, men omvendt er det måske også noget af det sværeste – kraftig sollys, skiftende lys osv. Selv i godt naturligt lys er det altid en god ide at tjekke for skygger og måske overveje en fill in flash og/eller reflektor. Rigtig meget handler om at lære at se lyset, og jeg tror aldrig at jeg bliver færdig med den øvelse.

Forberedelse – det betaler sig

Lige som model og du har talt om hvilke billeder i vil lave er det også vigtigt at du har forberedt dig. Jeg ankommer ofte 45-60 min før på location eller studie og får tjek på lysforhold, muligheder, grej osv. Ved at kende stedet godt, så er næste skridt at udtænke hvilke slags billeder, der passer til stedet. Eller omvendt har du måske set et billedestil du vil lave og skal så finde en location. En lystbådehavn giver andre muligheder end en stor skov osv.

Inspiration

Jeg bruger meget tid på selv at finde inspiration til billeder, og beder gerne model om at gøre det samme, eller i det mindste give feedback på nogle af de inspirations billeder som vi deler. Ved at fortælle hvilke billeder i hver især synes om og ikke synes om så bliver det meget lettere at afstemme forventninger.

Billeder, billeder – tag mange af dem

Ofte tager jeg 150-250 billeder på et foto shoot på 3 timer, og så er der måske kun 10 – 20 %  som jeg er tilfreds med bagefter, som så igen evt. billedebehandles og så er vi måske nede på 10-20 billeder som jeg synes er gode. Heldigvis koster det jo ikke noget at tage billeder digitalt, men husk nu at tage ekstra kort og evt. batterier med ikk’

Poseringer

Hjælp din model med at lave de rigtige poseringer. Specielt hvis både du og model har begrænset erfaring er det en god ide at lade sig inspirere af magasiner, reklamer, videoklip på Youtube osv. Som tidligere nævnt tryghed skaber gode billeder. Jeg plejer derfor også at bruge den første halve time med model til at tale om løst og fast, og evt. gå en tur ved den location vi skal skyde på. Fortæl model hvad du vil hun eller han skal gøre omkring poseringer, kommunikation gælder begge veje husk det! Og igen hvis du ikke kan forklare en posering så prøv at vise den selv, det gør jeg og så kan både model og jeg jo grine af det undervejs.. Prøv evt at se på lidt videoer på Youtube som inspiration: http://www.youtube.com/watch?v=I8HH1CikUic&feature=youtube_gdata_player http://www.youtube.com/watch?v=t4X3-DCw6Ck&feature=youtube_gdata_player

Alle har en god side

De fleste mennesker ved godt hvilken side som de synes bedst om når de bliver fotograferet, og det er lige præcis de gode sider som du skal fremhæve med dine billeder. Jeg spørger altid ind til hvilken side som model selv synes er bedst, for ofte ved man selv hvilken side man synes bedst om. Omvendt som fotograf er det også vigtigt at du selv er opmærksom og finder de gode sider af modellen.

Samtale fremmer forståelsen – også når du skyder billeder..

Ingen modeller eller fotografer kan læse hinandens tanker.. Så husk derfor tydeligt at fortælle hvilket billede du gerne vil opnå, og hvordan model skal posere. Jeg har selv god erfaring med selv at prøve at posere – ja, det ser lidt grinagtigt ud, men model forstå måske lidt af hvad jeg mener. Endelig kan det også være en ide at have inspirationsbillederne med på print eller på en telefon eller tablet så i begge kan se hvad det er for en retning i vil.. Så husk det nu samtale mellem model og fotograf fremmer forståelsen!

Modelkontrakt – regler for billeder af personer

Jeg arbejder altid med kontrakt, det gør det lettere for begge parter at se hvad man må med billedene efterfølgende.

Ikke røre..

For mig igen gælder et shoot om tryghed, så jeg røre som udgangspunkt aldrig ved model. Altså uanset om vi taler om et hår der skal fjernes eller en arm der skal placeres anderledes.  er der en ven, veninde eller assistent med kan du evt. bruge vedkommende som assistent til at holde øje med løst hår, fnug på tøj, skæv makeup osv. Hvis jeg en sjældent gang har haft brug for at fjerne et hår og ikke kunnet forklare model det så siger jeg det altid tydeligt fx. er det ok at jeg lige xxx Tilsvarende fortæller jeg også altid model undervejs hvordan jeg arbejde fx. “Nu laver jeg et close up er det ok?” osv..

Vis billederne

Husk  at holde lidt pauser undervejs, her kan I kigge på lidt billeder bag på kamera, drikke lidt vand og ellers gør klar til næste billede. Måske har du også taget et billede som i kan grine af fordi du kvajede dig helt vildt..

Ting som er rare at have med til model shoot

– Fotogrej, undgå at slæbe for meget med – mit grej er typisk til location udover kamera og 1-2 objektiver: en reflektor, paraply og/eller softbox, 2 speedlights inkl. triggers
– Underlag som model kan sidde på – Mobilen til evt. at sætte alarm til dig selv fx hvis du har afset 45 min per location, også god til at mide dig om at få underskrevet aftale
– Fornuftigt tøj efter vejret
– om sommeren god ide med solcreme

Endvidere synes jeg at det er god stil at have lidt vand og evt. lidt frugt med til dig og model til jeres pauser – husk evt sugerør til model så hendes evt. læbestift ikke ødelægges af vand…

Efter shootet

Allerede i den indledende snak inden shoot har jeg fortalt om hvordan jeg arbejder og antal billeder model kan forvente, samt hvornår. Denne aftale genopfrisker jeg lige inden vi skilles på dagen for shoot, og kan jeg ikke overholde tiden så giver jeg model besked i god tid. Endelig siger jeg også altid pænt tak for et godt shoot. Hvor meget du vil redigere billederne er naturligvis individuelt, og igen her har jeg også beskrevet dette inden jeg laver en aftale om shoot med en model. Når jeg ahr redigere et par billeder sender jeg link til model så er hun velkommen til at kommentere på billederne inden jeg går videre med resten.. Jeg selv synes at det skal være så naturligt som muligt, dog med fokus på at gøre øjne, hår og læber skarpere efter behov, og selvfølgelig lidt spot heal. Jeg håber du får glæde af mine erfaringer, og husk at leve er at lære – held og lykke med modelfoto

Læs mere om modelfoto bedre headshot Læs mere om modelfoto og posering af hænder Læs mere om modelfoto og redigering af billeder

Share