Brightness, fill light, exposure – hvad er det og hvad bruges det til i billedbehandling

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kender du forskellen på anvendelse af Brightness, Fill light og exposure?

Hvis du redigere dine billeder, f.eks. i Photoshop, Aperture, Lightroom eller et andet billedbehandlingsprogram ser det ofte ud som om at det at bruge de specielle slideres ofte giver det samme resultat: dine billeder bliver lysere. Men dette er ikke tilfældet, hvad sker der reelt og hvornår bruger du hvad? – det vil jeg forsøge at give en forklaring på.

Exposure

Ændrer din eksponering, lidt som at ændre din in-camera settings i  det man kalder post-production. Lidt mere teknisk  så skaleres settings op og ned med en konstant multiplikations faktor. Du kan altså enten under eller overeksponere med denne eksponerings kompensation via softwaren.

Brightness

Brightness er ofte kendt ved at være den slider eller justering som justere de såkaldte midtones. Ja, den gør også billedet lysere, men det er altså primært midtones.
Fordelen ved at benytte Brightness er at den bevarer de såkaldte highlights i stedet for blot at justere via  exposure. Brightness påvirker Midtones væsenligt bedre end at bruge exposure.

Fill light

Fill light lysner de mørke områder, og efterlder storset alt andet uberørt. I modsætning til brightness ogd exposure som lysner alt på en gang. Justering med fill light kan være en god metode til at lysne en billede uden at ødelægge highlights.

Har du andre tips til at bruge brightness, fill light og exposure?

Eksempel på hvor du kan justere brightness, fill light, exposure

Share