Udstyr: Batterier

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

De rigtige batterier til dit udstyr

Når du skal fotografere digitalt er det altid vigtigt at udstyret er klar og i orden.
Ofte betyder det at der skal være power på dit batteri på kamera, og evt. flash.

Jeg her igennem min tid som digitalfotograf flere gange haft behov for at bruge batterier især til min flash, men selvfølgelig også mit kamera.

Alkaline

Alakaline batterier er kendetegnet ved at de ofte er billige her og nu, men i det lange løb er de temmelig dyre.
De fås typisk i prisklassen for ca. 30-120 kr. for fire styk.

+ Taber ikke power selv om de er i dit kamera eller din flash
+ Kan være påvirkelig for store temperatur ændringer

–  Bliver relativt hurtigt flad
–  Dyre i drift

Anbefaling: Hvis du har behov for strøm til en nødsituation eller bare som backup kan du sagtens nøjes med at købe en håndfuld billige batterier i Kvickly eller Ikea. Husk at vente med at sætte dem i dit udstyr til lige før du skal bruge dem, opbevar dem evt. tørt og varmt i lommen. Tag batterierne ud efter brug.

Lithium batterier

Når du ikke har mulighed for at anvende genopladelige batterier i digitalkameraet. Lithium batterierne er lettere, holder længere og fungerer bedre selv ved lavere temperaturer. Således er disse batterier ideélle til bærbare enheder, som Digitalkameraer, MP3 afspillere og LCD TV DVD afspillere.

+ Lettere end Alkaline
+ Fungere også ved lave temperaturer

– Dyrer end Alkaline
– Taber lidt power ved opbevaring i kamera m.m.

Lithium Ion

Den ultimative power til dit kamera. Det er typisk den type batterier som du skal benytte til selve kameraet, disse kan ofte også oplades igen og igen. Og det er også det batteri som du ikke bør gå på kompromis med.
Følg kameraproducentens anbefalinger og køb original batteri – det betale sig i længden siger min egen erfaring.

+  Fungere ved lave temperaturer

–  Dyrt, men ofte nødvendigt til selve kameraet
–  Ikke alle kan genoplades

Genopladelig batterier

Lithium Ion batterier fåes også som genopladelige batterier, og er ofte dem som du skal benytte til selve kameraet.
De fleste genopladelige batterier er forholds billige i længden. Der kan dog være stor forskel på bl.a. hvor hurtigt de aflader.
Generelt vil jeg anbefale at gå efter mærkevare batterier, og husk at tage dem ud af dit udstyr hvis du ikke brugere det i længere tid.

Desværre vil du også opleve at det ikke er alle genopladelig batterier som holder de 1.000-1.5000 opladninger. Ofte går de død før, det oplever du typisk ved at de relativt hurtigt går død efter brug, desværre sker det ikke altid samtidig for hvert batteri, så mit råd er at holde lidt styr på hvor gamle dine batterier er og skifte dem f.eks. hvert fjerde eller femte år afhængig af brug.

Nye batterityper udvikles hele tiden, og det seneste er eneloop –  er en helt ny teknologi, hvor de genopladelige batterier har taget det gode fra genopladelige batterier og kombineret med det bedste fra Alkaline batterier.
De holder strøm i helt op til 1 år efter opladning, og kan oplades 1.500 gange – så måske betyder det at du kan have dit genopladelig batteri i endnu flere år.

+ De er billige i drift
+ Kan bruges op til 1.000- 2.000 gange

– Nogle typer aflades når de er i dit udstyr
– Du skal huske at oplade dem

Anbefaling: Jeg selv har prøvet flere forskellige genopladelige batterier som f.eks. Uniros, philips og nu Eneloop. Som backup har jeg altid et sæt billige batterier i lommen med fra Kvickly.
SANYO eneloop batterier kan lades med en helt almindelige Ni-MH lader, så du behøver ikke en bestemt eneloop lader.

Eneloop batterier har en meget lille selvafladning på linje med Alkaline batterier. Derfor er de medfølgende batterier i denne pakning også klar til brug direkte efter udpakning (ladet 70-75%). De er nemlig opladet på fabrikken! Selv efter 1 år er der stadig strøm på batteriet! De kan oplades op til 1.500 gange, og de aflader faktisk meget lidt også selv om de er i dit udstyr i længere tid.

Det skal du være særligt opmærksom på

Det er ikke alle blitz der kan holde til genopladelige batterier. Genopladelige batterier kan levere en meget større strøm end f.eks. alkaline, og blitzen lades derfor hurtigere op, men dette betyder også, at elektronikken ikke altid kan nå at køle af. Hvis du ikke anvender dine genopladelig batterier til flere skud i minuttet end ved alkaline batterier så holder blitzen sikkert til det, men hvis du derimod bruger den kortere ventetid til at skyde endnu flere skud i minuttet, så er der risiko for at blitzen ikke holder til det.

Så du bør undersøge hvor korte pauser det er hensigtsmæssigt at du holder mellem hvert blitz-skud – det står ofte i din manual til din flash.

Tip: Det er altid en god ide at tjekker priser på nettet inden du køber – prøv f.eks. batteribyen.dk

Share