Start med fotografering – basics

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Når du starte med at fotografere, skal du ikke være bange – kast dig bare ud i det. Der er alle mulige fotografer derude, der har været i samme situation. Alle er jo startet som amatør, så tænker du nok gad vide hvordan jeg kommer i gang eller hvad skal jeg nu fotografere.

For at besvare dette andet spørgsmål, hvad du skal fotograferer, er op til dig. Det kan være hvad du synes eller brænder for, det er jo, det fotografering handler om. Hvis du er tilfreds med hvad du har fanget, så er du allerede i gang.

Kend dit kamera

Det vigtigste af alt, kend dit kamera! Start med at læse den manual som fulgte med kameraet.
Hvis du nogensinde har brug for en reference til de mærkelige indstilling på dit kamera – ja du kender dem jo ikke fra starten – så tjek manualen. Prøv evt. at starte med det fuldautomatiske indstillinger som finde på de fleste kameraer – det skal jo ikke være teknikken der begrænser dig i at tage billeder.

Research

Endnu tip er at lave lidt research. For eksempel, hvis du har planer om at tage et billede af byen om natten, kig rundt på internettet for lignende optagelser og andre fotografer, der specialiserer sig i samme område. Ofte vil du opdage, at du har den samme idé i tankerne.
Hjælp er det vigtigste, når det kommer til kreative arbejde, uanset hvor det kommer fra. Vi er alle inspireret på forskellige måder, men udførelsen kan være bemærkelsesværdigt ens.

Planlægning

Ok, så nu ved du, hvad du ønsker at tage billeder af. Ganske ofte benytter professionelle fotografer pre-capture logfiler, der er dybest set en notesbog, hvor alle ideer til mulige billeder opbevares. Kort sagt er det en check liste over alle de handlinger, du planlægger, når man kan komme videre tager et bestemt billede, herunder placering, tidspunkt på dagen, kameraindstillinger, objektiv, stativ, rekvisitter, mennesker – listen fortsætter afhængig af din idé. Planlægning af indstillingen af kameraet er en central aktør i at nå det endelige resultat.

Hvor meget du skal planlægge er selvfølgelig op til dig personligt. Men glem nu ikke at et digitalkamera er til at bruge, og det koster jo ikke noget at tage billeder andet end plads på dit hukommelseskort.

Komposition

Efter planlægning, kommer komposition. Det fotografiske udtryk, reglen om tredjedele er den mest hjælpsomme her. Den deler et billede i ni kvadrater: tre vertikalt, tre vandret. Dette hjælper dig til at give de rigtige proportioner i dit billede jævnt i stedet for at placere objekter midt i centrum. Du kan med fordel stille skarpt på dit motiv, og så i mens du holder udløser knappen halvt nede komponere dit billede. Eks. du har placeret en person i midten af billedet, du stiller skarpt og rykker kameraet lidt til højre – det gør at din person kommer til at stå lidt til venstre i billedet, og virker ofte meget bedre. En nem måde at huske det på er f.eks. blot at se på hvordan billederne bliver når du ser en tv-udsendelse – kameraet er meget sjældent placeret så hovedmotivet er i centrum.
Og som med alt andet der er jo ingen regel uden undtagelser.

Undgå at placere alt i midten

Perspektiv og Positionering

Efter det tekniske aspekt med at forberede et billede, spiller naturen det er en del i at hjælpe dig med at få, hvad du har brug for. For det første overslag. Hvis du for eksempel ønsker at tage et billede af en solnedgang, er solen selvfølgelig det vigtigste element i billedet, men der er altid linjer langs  landskaber, som kan pege en beskueren ind i et billede på en bestemt måde.
Dybde kan hjælpe et billede til at virke større, end det oprindeligt er. Et billede med dybde kan være et billede med karakter og sjæl og kan fremkalde følelser og minder hos beskueren.

Post Capture

Når det endelige billede er blevet taget og du er tilfreds med, hvad du har opnået, nu kommer post-capture. Igen, professionelle fotografer bruger en post-capture log. Dette er alt, hvad der er blevet gjort til det endelige billede, når den er blevet flyttet fra kamera til computer. Post capture bruges til at beskrive og huske digital manipulation eller billedebehandling om du vil. Men i virkeligheden, kan det være en livredder, ligesom post capture log. Alt hvad du behøver at gøre, og kende bør være på disse enkle log ark eller i din lille notesbog.

Hvis du arbejder med billedbehandling kan du ofte blot vælge at arbejde med justeringer i lag, og gemme dine filer med nye filnavn f.eks. IMG2222_edit.jpg og IMG_2222_edit.psd (.psd er formatet i Photoshop eller Photoshop Elements som indeholder rettelserne/lagene)

Personligt benytter jeg ikke en log til Post Capture da jeg stort set aldrig redigerer mine billeder, men de få gange hvor jeg gør det gemmer jeg både justerede billede som jpg og .psd
Og Pre Capture log benytter jeg sjældent, i stedet forsøger jeg at finde et emne eller tema til mine billeder – så det er mere nogle stikord til hvad jeg vil bruge i min fotojagt.

God fotojagt!

Share