Digitalkamera – hvilket og hvordan

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Min interesse for foto startede for rigtigt mange år siden- den gang der kun var filmkamera. Som så mange andre startede jeg med point and shoot som man kalder det, kort sagt et “idiotsikkert kamera” som ofte giver gode billeder uden at du skal tænke for meget over teknik. Det første kamera var et Kodak, efterfulgt af et Polaroid.
Senere synes jeg at jeg ville prøve mere, og investerede i først et billigt spejrefleks et Zenith – ja tro det eller ej fra Rusland. Og herefter et lidt dyrer Pentax ME Super lanceret i 1977 og købt efter at have spinket og sparet i 1979 – jeg har det stadig blot for mindernes skyld. De mange film kamerarer var jo noget dyre i drift, og man vist jo ikke altid om det man gjorde var rigtigt før end det var fremkaldt hos den lokale fotopusher 🙂

Hvad skal jeg se på når jeg vælger digitalkamera

For en del år siden – tilbage i gik jeg så digitalt først med point and shoot og så digitalt spejlrefleks såkaldt DSLR i 2005 med først et Fuji Finepix, og 6 mdr. efter et Canon EOS 350D.
Årsagen til det hurtige skift fra Fuji Finepix var primært at man ikke kunne skifte objektiver, og at det brugte genopladelig batterier som bare nærmest døde efter 50 skud, samtidig var opstart på 3-5 sekunder ;-(
DSLR kameraer bliver billigere og flere og flere supplerer eller udskifter deres point og shoot kameraer med DSLR. Men inden du skynder dig ned til din lokale fotohandler eller køber dit nye DSLR på nettet vil jeg foreslå dig minimum at overveje disse 10 punkter, som jeg selv har haft glæde når jeg har set på DSLR – række følgen er vilkårlig.

Trin 1 – Et spørgsmål om følelser

Jeg vil altid anbefale at gå ned til en fotohandler for at få en god snak og at få lov til at holde kameraet i hånden. Hvordan føles det, er det let at finde rundt i menuerne, et det for stort, for lille. Prøv at spørg efter forskellige modeller også forskellige prisklasser. Kig igennem kameraet, føl det, er det rart at have med at gøre – hvis det ikke føles helt rigtigt tro mig så får du ikke taget mange billeder med det kamera. Jeg har selv været der og er blevet overtalt af fotohandlere til at købe et kamera blot på grund af prisen for her efter kort tid efter at konstatere at det nærmest var et fejlkøb – mit første DSLR Fuji Finepix…

Trin 2 -Hvad vil du bruge kameraet til?

Har du virkelig brug for det største eller dyreste Nikon eller Canon? Jo, klart de er da seje, og toppen af poppen, men er det sådan et du har brug for? Spørg dig selv hvad du skal bruge kameraet til, feriebilleder eller snap shoots? Skal du tage billeder til din forening, bryllupsbilleder, eller vil du bare i gang for første gang? Når du har en ide om hvad du vil bruge kameraet til så er du nærmere et valg af det kamera du har brug versus det som du bare må eje, og måske bliver overtalt til.

Trin 3 – Objektiver

En god ting at huske er at kamerabody eller kamerahuse skifter teknologi over tid, hurtigere processor, flere fokuspunkter bedre håndtering af støj osv. Så over tid vil du måske skifte kamerahus, men omvendt vil du sandsynligvis gerne beholde dine objektiver. Jeg skal ikke gøre mig til fortaler for det ene eller andet mærke, men må blot konstatere at store mærker som Canon og  Nikon ofte kan benytte både deres egne objektiver og andres. F.eks. er der  producenter som Tamron og Sigma der også fås i både Nikon og Canon udgaver til en meget billig penge, og ofte med super kvalitet. Efter min mening er det største udbud til Nikon og Canon, men andre mærker som Sony, Sigma eller Pentax kan muligvis også tilfredsstille dit behov. Du kan jo så selv vurdere om du vil fortsætte med kameraproducentes mærke eller nogle andre som producerer til dit kamera. Og igen prøv det hos din lokale fotohandler, og se evt. gerne billeder fra flere mærker for at afgøre med dig selv hvad der passer til dit behov.

Trin 4- Upgrades

Som tidligere nævnt ændrer kamerahuse sig over tid, og dine ønsker og formål med fotografering ændrer sig måske også. Min anbefaling er derfor også at se efter en producent som jævnligt opdaterer sine kamerahuse m.m. Og, ja når du først har valgt producent så har du også valgt deres system. Der findes ikke noget universal objektiv som passer til alt. Dette gælder nærmest alt tilbehør til kameraer undtaget selvfølgelig filtre som jo “blot” skal have den rigtige størrelse – gevind…

Trin 5 – Må jeg låne dit udstyr?

Måske kender du allerede nogle som har DSLR? her kan du måske få lov til at låne e objektiv eller kameraet for at se om det noget for dig. Og måske hvis du vælge samme kamera så kan du jo have en lettere genvej til at låne udstyr eller prøve inden du selv køber.

Trin 6 – Sensor størrelse

Canon og Nikon har nu også det man kalder full frame sensor i deres pro bodies (full frame svarer til standard 35mm negativ som gl. film). Størrer sensor betyder to ting:  De kan have flere pixels på sensoren. Og størrer pixels, hvilket betyder bedre billedekvalitet specielt når der er dårligt lys og du har brug fro høj ISO. Med en full frame vil du kunne gå meget højt op i ISO inden der reelt kommer billedestøj som du måske kender fra dit point and shoot kamera allerede ved ISO 400. Så spørgsmålet er så er en størrer sensor nødvendig for dig eller kan du løse dine fotoudfodringer på anden måde. Du kan sagtens få super gode billeder uden at benytte en full frame

Trin 7 – LCD view

De nyeste DSLRs har nu live view.  Det betyder at du ikke behøver at kigge igennem det lille okular for at se motivet.  Som point and shoot, har du en LCD skærm til at hjælpe dig. med at indramme dit motiv, ofte med hjælpe linjer. Det kan vær rigtigt praktisk at have live view hvis du f.eks. ligger ned på maven for at komme helt tæt på et motiv, eller du bare vil have mere frihed til at komponere dit billede.

Trin 8 – Memory Cards

Måske betyder det lidt for dig hvilket hukommelskort kameraet bruger. Hvis du allerede har SD eller CF cards, så er det jo rart at de kan genbruges på dit nye kamera. For år tilbage var der forskelle i overførsels hastigheden på SD kort og CF kort, typisk var CF kort hurtigere, hvilket nok er derfor at de fleste proff. kameraer fortsat har CF kort. I dag er der næsten ingen forskel på SD og CF. personligt vil jeg dog altid anbefale uanset hvad ikke at købe de billigeste. Vælg altid det hurtigeste og et kendt mærke som f.eks. SanDisk som har garanti og ofte har gratis gendannelsessoftware med hvis du køber et eller flere kort.

Step 9 – Sensor Cleaning

Da et DSLR jo har udskifteligt objektiv betyder det at der er risko for at der kan komme støv og snavs på sensoren eller spejlet. Du kan ofte fjerne dette støv ved at puste med luft på spejlet eller ind på sensoren. Men de fleste DSLR har det som man kalder sensorrens som faktisk kan håndtere det ofte meget bedre. Jeg har nærmest ikke haft brug for selv at puste luft på sensoren, da jeg blot benytter den indbyggede sensor rens – om du vil have sensorens til automatisk at rense sensor ved start af kamera ja det er jo individuelt, og kan ofte også indstilles på kameraet.

Trin 10 – Pris

Dit budget spiller selvfølgelig en rolle når du skal købe kamera. Du skal igen spørge dig selv, er det noget som jeg vil bruge lidt tid på, hvad er minimum og maksimum jeg vil bruge. Du skal jo også huske at du minimum skal have en taske, ekstra batteri, og 1-2 hukommelseskort så det løber hurtigt op. Og tro mig når du først er kommet i gang med at fotografere med dit DSLR så vil du hen over tid få løst og behov for mere. Men min egen erfaring siger mig hellere ofre penge på et godt start udstyr og byg videre her fra når du får penge. Husk det er ikke udstyret alene som giver de gode billeder, det kræver også timer af øvelse før du bliver tilfreds, og jo flere billeder du tager jo størrer krav stiller du sikkert til dit udstyr og dine evner som fotograf.

God foto jagt!

Share